Ilegalni migrantje naj bi bili iz strani Italije nastanjeni blizu Debelega Rtiča

Italijanska vlada je napovedala namestitev ilegalnih migrantov v objekte ob slovenski meji na Tržaškem. Po napovedih naj bi šlo za opuščene kasarne, ki se nahajajo v neposredni bližini Debelega Rtiča, kjer se na slovenski strani nahaja center za letovanje otrok in drugi turistični objekti. Je Vlada RS s tem seznanjena?

Včeraj sem na Vlado Republike Slovenije naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z ukrepi Vlade Republike Slovenije za zaščito interesov Slovenije zaradi ukrepov italijanske vlade v zvezi z ilegalnimi migracijami

Celotno poslansko vprašanje objavljam v nadaljevanju.

Namesto, da bi se Ministrstvo za notranje zadeve in Vlada Republike Slovenije ukvarjali s preprečevanjem nezakonitih migracij se ukvarjajo z njihovim pospeševanjem. Po pompoznem začetku odstranjevanja zaščitne ograje na meji s Hrvaško, kar so ilegalni migranti jasno razumeli kot poziv, se je dotok ilegalnih migrantov po ocenah vlade Italije povečal kar za petkrat.

Italija je lani decembra zaradi povečanega števila nezakonitih migrantov, ki v Italijo pridejo iz Slovenije napovedala okrepitev nadzora na meji s Slovenijo in v pasu ob meji. Med ukrepi je napovedala tudi namestitev ilegalnih migrantov v objekte ob slovenski meji na Tržaškem. Po napovedih naj bi šlo za opuščene kasarne, ki se nahajajo v neposredni bližini Debelega Rtiča, kjer se na slovenski strani nahaja center za letovanje otrok in drugi turistični objekti. Podobni načrt italijanske vlade je leta 1918 doživel burne odzive v Sloveniji. Poleg protestov so peticijo za zaščito varnosti otrok in interesov Slovenije podpisali tisoči podpisnikov v samo nekaj dneh. Vsakomur ob meji je bilo jasno, da bo takšna nastanitev ilegalnih migrantov omogočila njihovo stalno prehajanje meje in ogrozila letovanje otrok na Debelem Rtiču in druge turistične dejavnosti na slovenski obali.

Glede na navedeno Vlado Republike Slovenije sprašujem naslednje:

1. Ali je Vlada Republike Slovenije seznanjena z načrtovano nastanitvijo ilegalnih migrantov z začetno zmogljivostjo najmanj 200 oseb na italijanski strani v objekte neposredno ob meji s Slovenijo?

2. Ali je oziroma bo Vlada Republike Slovenije protestirala pri italijanski vladi zaradi načrtovanih nastanitev in kdaj?

3. Katere ukrepe bo sprejela Vlada Republike Slovenije, da Slovenijo, otroke na Debelem Rtiču in slovenski obmorski turizem čim bolj zaščiti?

Scroll to Top